Home Spetterend orgel concert door Johan Gerkes

Spetterend orgel concert door Johan Gerkes

Spetterend orgel concert door Johan Gerkes

November 2016 werd het gerestaureerde Van Dam Orgel opgeleverd met de belofte dat de inzet van de vrijwilligers beloond zou worden. Door allerlei omstandigheden is die beloning wat vertraagd, maar zaterdag 3 februari was het zover. Johan Gerkes gaf een denderend concert, er was koffie en gebak en Willen v.d. Vrede kreeg een Koninklijke Onderscheiding.

 

Het concert van Johan liet ons genieten van componisten vanaf 1650 tot heden. Waarbij alle klanken en nuances van het orgel onze trommelvliezen streelden van regulier klassiek tot tomeloos swingend. Na zo’n concert besef je weer wat er allemaal kan met ons Van Dam orgel. Tijdens het concert werd weer duidelijk wat voor fantastisch orgel er in de Jozefkerk staat, zeker als het bespeeld wordt een uitmuntende organist.

 

Sinds kort is de Jozefkerk uitgerust met een intern TV systeem. Het publiek kon Johan niet alleen horen, maar ook zien spelen. Het voelde de spanning bij het omslaan van de bladmuziek en hoe Johan de verschillende registers al of niet in het spel betrok. Na afloop merkte iemand dan ook op “dat orgel spelen is nog een hele klus!”

 

Johan speelde de volgende stukken.

Johann Gottfried Walther (1684-1748), Concerto in F naar Tomaso AlbinoniDieterich Buxthehude (1637-1701), Wie schön leuchtet der morgenstern.

Phillip Pool (1709-1795), Sonate in C, 1. Allegro, 2. Andante, 3. Rondo.

Georg Thalben-Ball (1896-1987), Elegy.

Hendrik Andriessen (1892-1981), Premier Choral.

Michael Schutz (1963), Popstucke für Orgel: 1. Good mornin’, 2. Swing, 3. Fantasia.

 

Het concert was genieten, luisteren en kijken. Ter afsluiting van het concert, deelde Henk Jan Lutgert, de voorzitter van de st SCA Jozefkerk, mee, dat er met betrekking tot het orgel nog meer in het verschiet zit. Waarvan Acte!